Естетична стоматология

Фасети

Фасетите са все по-популярно и използвано средство за коригиране на несъвършенства по зъбите. По своята същност те представляват тънки люспи, поставящи се върху видимата част на зъба.могат да бъдат изработени от композит или керамика. Благодарение на тях може да се промени формата, цвета и дължината на зъбите. Основните цели на фасетите са заместване на увредената повърхност на зъбите било вследствие на ендодонтско лечение, прием на различни медикаменти, било в резултат на травми. Мнозина се притесняват, че фасетите променят както функцията на зъба, така и начина на живот и грижата за зъбите. Всичко това е мит! Фасетите Запазват функцията на зъбите – след поставянето им, пациентът следва ежедневния си ритъм. Поставянето на фасетите няма да промени нищо в това отношение и вие отново ще можете напълно нормално да изпълнявате всички основни функции и действия със своите зъби. Няма ограничения за храните, които можете да консумирате. Сред много от пациентите битува схащането, че след поставяне на фасети се променя говорът. Нека разбием и този мит! Фасетите се разполагат върху предната повърхност на зъбите, т.е нямя промяна в звукообразуването. Благодарение на прецизната им изработка, фасетите напълно имитират естествените зъби. Падръжката на фасетите по нищо не се различава от грижата за вашите естествени зъби. Независимо от какъв материал са направени фасетите, за да се запазят в отлично състояние във времето, трябва пациентът да поддържа своята устна хигиена. Така че редовно почистване на зъбите с необходимите средства и методи, както и профилактични прегледи осугуряват дългосрочност на направените възстановявания.

Основните Предимства на керамичните фасети спрямо металокерамичните възстановявания е следните:

  • По форма и цвят изглеждат като твоите естествени зъби.
  • В повечето случаи е необходимо се отнеме по-малко от милиметър от естествения зъб – изключително щадящо отнемане на тъкани,докато при изработката на металокерамични корони е необходимо отнемане на значително количество зъбни тъкани.
  • При лошо изработените металокерамични възстановявания след време се забелязва посивяване и дори позеленяване на венеца. При възстановяванията с фасети това не се случва. Венецът запазва естетичният си вид.
  • Не поемат оцветявания от храна, напитки или тютюнопушене и няма опасност да променят цвета си. Вече няма да имате нужда от многокротните избелващи процедури, за да поддържате желания цвят на зъбите си.
  • Не изискват специална подръжка, освен ежедневно почистване и регулярно посещение при зъболекар. При правилна хигиена керамичните фасети могат да издържат и цял живот.
НАГОРЕ